maanantai 28. tammikuuta 2013

Voxra ja Medikinet kokeiluun

Hieman lääkityksen historiaa aluksi. Sain siis diagnoosin 2008 syksyllä HUS:n neuropsykkalta, samoin reseptin Concertaan. C tuntui heti varsin hyvältä lääkkeeltä ja pärjäsin sillä oikein mukavasti. Jouduin kuitenkin lopettaa lääkkeen käytön kahden raskauden ja imetyksen aikana ja nyt kun nuorin lapsi alkaa lopetella tissittelyä, tuntuu että C ei enää tehoakaan.

Kunnalliselta puolelta ei täällä ole tarjolla hoitoa ADHD-aikuisille (ei ainakaan tälle yksilölle). Väänsin kesällä pitkään terveysaseman kanssa siitä, kuuluuko ADHD:ni jatkohoito heille vai HUS:lle. He olivat sitä mieltä että erikoissairaanhoito ja nimenomaan neuropsykka on paikka joka huolehtii jatkohoidostakin vaikka näinhän se ei mene. Ensin sanottiin että voi voi, ei me nyt voida auttaa, kysy jos pääset takaisin HUS:n potilaaksi. Kun tinkasin ja vaadin, tekivät lopulta lähetteen tuonne neuropsykkalle, jossa ystävällisesti suostuivat ottamaan minut yhden käynnin ajaksi takaisin. Sain kaipaamani reseptin ja poliklinikan lääkärin siirtopaperit terveysasemalle jatkohoitoon. Tuon jälkeen oma lääkärini lupautui uusimaan reseptini mutta sanoi suoraan että hän ei ymmärrä aikuisten ADHD:n hoidosta yhtään mitään. No, sentään tunnusti suoraan eikä esittänyt tietävää. On se muuten kumma jos ei tämän kokoisen kaupungin terveyskeskuksesta löydy yhtään lääkä joka osaa ADHD:ta hoitaa, meillä potilailla kun on nykyään vapaus valita oma terveysasemamme eli voisin mennä mihin vain mistä ko. tiedon omaava lääkäri löytyy.

Koska vanha lääkitys ei tunnu enää purevan enkä kunnalliselta puolelta apua saa, ajattelin törsätä ja mennä yksityisesti samalle lääkärille joka minut aikanaan diagnosoi. Ja johan alkoi lyyti kirjottaa. Sain uudet reseptit Concertaan, nyt kokeillaan 27 mg + 18 mg entisen 36 + 18 sijaan. Lisäksi sain kokeiluun Voxran ja Medikinetin. Lääkäri kirjoitti myös pyytämäni B-lausunnon psykoterapiaa varten, mutta se jäänee nyt väliin. Mieheni sanoi aikaisemmin että hän maksaa sekä tämän yksityisellä käynnin että psykoterapian. Nyt tuo lekurikäynti on  kuitenkin minulla maksettavana joten en taidan edes ryhtyä tuohon psykoterapiaan, maksaa kuulemma sellaisen 30 € / käynti Kelan korvauksen jälkeen ja muistaakseni siellä on käytävä kaksi kertaa viikossa vähintään. Ei tuollaiseen kotihoidontuki riitä.

Muita lääkkeitä en ole vielä hakenut kun ei ole varaa, tuo vastaanottokäynti vei rahat, mutta Voxran kävin nappaamassa heti matkaan kun ajattelin että se olisi se mitä kiireellisimmin haluaisin kokeilla. Eilen otin ensimmäisen tabletin ja iltapäivällä iski hirveä siivousinto. En tiedä oliko lääkkeestä johtuvaa vai ihan muuten vainko siivouskärpänen puraisi. Yöllä kutitti toista jalkaa ihan älyttömästi, samoin tänään iltapäivällä. Urtikariaa ei kuitenkan ole joten ei varmaan ole allergista reaktiota. Tänään otin sitten toisen ja hetikohta iski melkoinen hedari, jäi lapsikin viemättä kerhoon. Iltapäivällä iski myös ihan hervoton ripaska, jatkuvasti saa juosta vessassa. Tosin nämäkin voivat olla ihan mun omia juttuja; päänsärky johtua niskajumista ja ripuli eilen kiskotuista salmiakkikarkeista. Mutta katellaan, kestää 2-4 viikkoa ennen kuin nähdään miten tuo oikeasti vaikuttaa.

3 kommenttia:

  1. ADHDn hoito kuuluu psykiatrialle, eli pyydä sieltä omalta terveysasemalta lähete kaupungin mielenterveyspuolelle.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kaikki hirveän tutulta, haluaisin tietää mitä sulle nykyään kuuluu? Miten sun ADHD:ta hoidetaan? Paljon muitakin kysymyjsiä mielessä :)

    VastaaPoista
  3. Kiva kun pistäydyit Taru-Liina. Kyllä tuolla uudemmissa posteissa on tuorempiakin kuulumisia, tosin aika harvakseltaan päivitettynä. Addeilla kun on tapana välillä innostua ihan päättömästi (vaikka täsät bloggaamisesta) a sitten taas kyllästyä joksikin aikaa. Ja jos sulla on kysyttävää niin kysy ihmeessä, vastaan jos osaan. :)

    VastaaPoista